Assalamuaalaikum...
Entry kali ni aku nak share resepi and tips bagaimana nak buat kuih denderam atau kopeng keling orang jawa panggil. Opsss.. Bunyi agak sensitif bagi sesetengah kaum tp ianya tidak ade kena mengena ngan yg hidup atau pun meninggal..hehe. Actually, aku dah banyak kali try n error kuih ni. Banyak kali tak menjadi. Keras kejung mcm batu..kalau baling boleh luka oiii. Hahaha..
My suami sangatlah suka makan kuih ni. Tu yg aku sibuk nak buat berkali2 sampai membazir buang dalam tong sampah bagai adunan tepung yg x mjadi tu. Sampai kena tegur dgn my suami "nanti keras macam batu" haha
Kalau kita gugel, byk resepi yg blogger dah kongsikan. Tapi tak ramai bagi tips cam ne nk jadikan kuih tu rangup gebu lembut gitu cam kat pasar malam tu. Bahan2 pun tak susah dan tak lah mahal pun.
RESEPI: KUIH DENDERAM
BAHAN2:
Tepung Beras Cap Teratai- 350gm atau 2 1/2 cawan
- nak guna cap gajah pun tak kisah. Yg penting tepung beras.
-1 paket 500gm. tapi aku guna ada baki dalam setengah cawan
Gula Merah- 2 cawan
Air- 1 cawan tak perlu penuh sangat
CARA2:
1) Isi 1 cawan air ke dalam kuali dan tuangkan gula merah bersama.
2) Guna sudip kayu dan kacau gula merah sampai larut.
3) Sentiasa kacau gula tersebut sehingga ia mendidih/meruap-ruap dan likat pekat warnanya. Tutup api gas.
4) 2 minit kemudian buka api gas dan kacau semula gula sampai meruap, tutup api dan ulang cara yg sama buat sehingga cukup 3 kali meruap.
5) Tapiskan air gula.
6) Masukkan sedikit- sedikit air gula ke dalam tepung beras dan uli guna sudip kayu dulu sebab air gula masih panas.
7) Uli sehingga tepung beras dah cukup sebati dgn air gula dan doh tak cair.
8) Tutup doh dgn plastik jernih dan tutup macam biasa. Peram dan biarkan semalaman. Lagi lama peram lagi sedap. Paling cepat pun peram 2 jam keatas dah boleh goreng.
Kalau malas nk guna acuan bulat tu, just bulatkan kat tapak tangan then amik chopstick buat bulat2 tengah pd doh tersebut. Tak yah buat bulat2 besar sgt tau.. Nnt xrangup sgt.
Tips:
1) Kacau gula merah sampai pekat likat dan mendidih--ulang mendidih hingga 3 kali.
2) Masuk air gula sikit2 dan uli tepung.
3) Uli doh sehingga sebati dan tak cair.
4) Peram kat luar bukan dalam peti ais.
Tepung beras + gula melaka/merah |
Gula merah n air kosong satukan gula merah dgn air Masak sehingga mendidih pekat dan meruap2. Ulang 3x
Kuih denderam yg dah siap goreng
Sekian dulu celotehku Selamat mencuba. :) |
0 comments:
Post a Comment