IKAN SIAKAP MASAK PEDAS ALA THAI

Hai... Hari ni hari PKP yg ke-9. Disebabkan perintah kawalan pergerakan telah dilanjutkan sehingga 14/4/2020, so kita masak lah apa yg ada. Tapi tak juga..semalam baru saja ketua keluarga berbelanja barang2 basah dan kering di Segi Fresh. Katanya, tak ramai orang pun. dan harga ikan ayam pun murah. So, suami beli ikan siakap 2 ekor. Seekor RM6.90. Alhamdulillah... Di waktu kawalan ni nasib baik lauk pauk murah. Yelah...kesian pada mereka yg kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. 

Oklah... Marilah hari ni kita masak ikan siakap masak pedas ala thai permintaan Dari suami. Suami aku memang suka makan yg pedas2. Minta maaflah ye jiran2 ku sebelah..s nya terbersin bersin dek kerana bau masakkan aku yg pedas tu. Maklumlah guna cili padi merah tu memang menusuk hidung. Kalau pendapat aku korang tanya kenapa masak pedas ala thai? Aku rasa sebab masakan ala thai ni diorang suka letakkan benda masam dalam masakan diorang. Macam letak sos ikan. Tu yg dikatakan Ala Thai. Ok jom masak.

BAHAN UTAMA:

1) Ikan siakap- Seekor



2) Bawang putih- 5 ulas dicincang

3) Bawang merah besar - 1 biji dicincang

4) Cili padi hijau - 8 biji dicincang ( ikut suka korang nak pedas ke tak)

5) Cili padi merah - 4 biji dicincang ( ni pedas sangat tau)

6) Cili kisar - 2 sudu

7) Asam jawa- 1 colek sudu kecil



8) Sos ikan - 2 titik

9) Sos tiram - 2 Susu besar

10) Daun bawang- 2 helai dihiris






MULA MASAK:

1) Goreng ikan siakap sampai garing. Ikan siakap ni aku belah dua. Kalau korang goreng seekor pun ok ja. Ikut korang ya.
 

2)  Tumiskan bawang putih dulu


3) Tumiskan bebawang dan cili sehingga garing. Selepas tu masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik mingak. Letakkan sos tiram dan tuangkan air. Reneh sampai masak.



4) Last sekali taburkan daun bawang dan siramkan kuah cili tu tu atas ikan goreng siakap tadi. Selamat memasak! 


Dah siap masak, apa lagi jomlah kita makan ya. Bismillah..











0 comments:

Post a Comment